top of page

Smart 2 tachográfok cseréje

Intelligens tachográf tevékenységek

Az intelligens tachográfok a kötelező fedélzeti digitális rögzítők új generációja, amelyek a hivatásos járművezetők vezetési és pihenőidejére vonatkozó uniós jogszabályok (szociális szabályozás) betartását kényszerítik ki. Az új funkciók teljes mértékben kihasználják a fejlett digitális technológiákat, például a műholdas helymeghatározást, a rövid hatótávolságú kommunikációt az útellenőrzők számára, valamint az összekapcsolást más telematikai alkalmazásokkal (például intelligens parkolással vagy a megtett útnak megfelelő fizetési móddal). Lehetővé teszi a megtett utak pontos kiindulási és érkezési helyének automatikus rögzítését, valamint bizonyos tachográf-adatok távoli elérését vezeték nélküli adatátvitel útján az ellenőrző hatóságok számára.


Az intelligens tachográf 2019. június 19-től kötelező az újonnan regisztrált járműveken

Intelligens tachográf kommunikációja, az adatok rögzítési és elérési típusai
Intelligens tachográf kommunikációja, az adatok rögzítési és elérési típusai

Intelligens tachográf 2-es verzió

A digitális/okos tachográf hagyományos küldetése a „közúti közlekedésre vonatkozó szociális jogszabályok” (561/2006/EK rendelet) végrehajtása; nevezetesen a vezetési/pihenőidő, a munkaidő vagy a tevékenység nyilvántartásának tiszteletben tartása kulcsfontosságú elemei ennek a jogszabálynak. Az intelligens tachográf 2. verziója a közúti szállítás területén további jogszabályok ellenőrzését és betartatását is támogatja: „Kabotázs” (1072/2009/EK rendelet) és „Munkavállalók kiküldetése” (2018-ban módosított 96/71/EK irányelv) .


Az intelligens tachográf 2. verziója a nemzeti határok alapvető földrajzi információs rendszerét fogja megvalósítani annak érdekében, hogy regisztrálja a helyzetet és az időt, amikor két különböző ország közötti határátlépés történik. Ezen túlmenően a tachográf a Galileo Open Service Navigation Message Authentication (OS-NMA) használatával javítja a GNSS zavaró és hamisító támadások elleni hatékonyságot. A biztonság erősítését célzó további új jellemzők a biztonságos szoftverfrissítési mechanizmus és az ITS interfész, amelyek kötelezővé válnak.


A Smart Tachograph 2-es verziója 2023. augusztus 21-től lesz kötelező az újonnan regisztrált járművekre,

2025. augusztus 18-tól pedig minden nemzetközi fuvarozásban részt vevő járműre.


Erre vonatkozó hivatalos Európai Uniós oldal: itt található.


Legfontosabb időpontok az új Smart 2 digitális tachográf cseréjével kapcsolatban
Legfontosabb időpontok az új Smart 2 digitális tachográf cseréjével kapcsolatban

Legfontosabb időpontok:

2024. december 31– ig az analóg vagy hagyományos digitális tachográfokat kötelező cseréje SMART 2-re!

2025. augusztus 21– ig a Smart 1 technológiájú tachográfokat kötelező cseréje SMART 2- re!

2026. július 1– ig a 2,5 tonna össztömeget meghaladó kisteherautókat fel kell szerelni tachográffal, az új Smart 2- vel!


Ha szeretné megkönnyíteni az átállást, és csökkentené adminisztrációs terheit, kérje legkedvezőbb ajánlatunk távoli letöltésre Smart 2 tachográffal, vagy keresse fel specialistáinkat.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page