top of page

Motorkerékpár nyomkövetése, védelme és biztonsága

A motorkerékpár az egyik legnépszerűbb járműtípus. Több mint 200 millió van belőlük (beleértve a segédmotoros kerékpárokat, robogókat és motoros kerékpárokat) szerte a világon, emberek milliói használják őket naponta. Sajnos ezt a közlekedési szegmenst is érintik a lopással összefüggő bűncselekmények és biztonsági kihívások, amelyek közlekedési baleseteket és anyagi veszteséget okoznak. Ennek fényében a Teltonika egy praktikus megoldással állt elő.


Motorkerékpár nyomkövetése, védelme és biztonságaMotorkerékpár nyomkövetése, védelme és biztonsága
Motorkerékpár nyomkövetése, védelme és biztonsága
KIHÍVÁS

Tudta, hogy az ORFK gépjárművekkel kapcsolatos lopásainak toplistája élén motor márka áll? 2021-ben Magyarországon Simsonokra adott ki a rendőrség a legnagyobb számban körözést. Sajnos nem csak a Simsonokat viszik két kerékkel. Ahogy a futárszakma nagyvárosokban való – Budapesten például igazán látványos – felfutásával a lehetséges célpontok száma is jelentősen megnövekedett a tolvajok számára. Míg a japán márkák személyautóihoz nem nyúlnak a bűnözők, addig motorjaik viszont el-eltűnnek.

A legtöbb motorkerékpár könnyű célpont a tolvajok számára, mivel nem elterjedt a GPS nyomkövetővel is rendelkező védelmük. Sok esetben már a megfelelően megválasztott és beállított értesítések meghiúsíthatják a lopási kísérleteket, ezzel értékes eszközöket és anyagi veszteségeket előzhetnek meg. Tovább erősítheti motorkerékpárja védelmét, ha távfelügyeletre is beköti. Ezzel összhangban nem csupán a tulajdonosoknak, de a vállalati flottamenedzsmentnek tudnia kell, hogy az adott pillanatban

  • hol van a jármű,

  • mennyi ideig használják a járművet,

  • éppen használatban van vagy sem,

  • stb.


Így a GPS nyomkövető eszközök itt nagyon hasznosak lehetnek, de van néhány további szempont is, amit érdemes fontolóra venni.

Először is, egy személygépkocsiban vagy kishaszongépjárműben sok helyre lehet nyomkövetőt beszerelni, viszont ezek a helyek meglehetősen korlátozottak a motorokon, ezért különösen fontos a kompakt nyomkövető. Továbbmenve a motorkerékpárok egy autóval szemben jobban kitett az éghajlati tényezőknek és a környezeti feltételeknek. Tehát az esővíz, harmat, nedvesség, iszap, agyag, homok, por, rezgés, forró gőz és még további hatásokat is figyelembe kell venni, hogy a GPS nyomkövető egység ideális legyen követésükre.

Másodszor, egy benzinüzemű motorkerékpár akkumulátorkapacitása jóval kisebb, mint egy átlagos autóé, így fennáll annak a veszélye, hogy egy hagyományos GPS-követő lemerítheti az akkumulátort, ha a motorkerékpárt hosszabb ideig nem használják. Sőt, egy tipikus motorkerékpáros út általában rövidebb, mint egy személy- vagy tehergépjármű útja (pl. taxi vagy nemzetközi logisztikai teherautó), ami azt jelenti, hogy a GPS-eszköz belső tartalék akkumulátorának kevesebb ideje van a generátorról tölteni. Ennek ellenére ezekkel a kihívásokkal foglalkozni kell, és a Teltonika Telematics kész gyakorlati megoldást kínálni.


Belső akkumulátornak köszönhetően, akár 30 nap GPS-követés is lehetséges
Belső akkumulátornak köszönhetően, akár 30 nap GPS-követés is lehetséges

MEGOLDÁS

A Teltonika FMB965 modell, mely kifejezetten motorkerékpárokra fejlesztett GPS nyomkövető. Néhány kiemelt tulajdonsága:

  • kompakt és robusztus IP67 besorolású burkolat,

  • nagy, 1200 mAh kapacitású belső akkumulátor és

  • megújult alvó mód. A modell rendelkezik

  • GSM jelzavarás-érzékelővel,

  • vontatásérzékelővel,

  • eltávolítás érzékelővel,

  • automatikus geo-kerítéssel.

További értékes megoldásokkal, funkciókkal is elláttuk az eszközt, amelyek lehetővé teszik többek között a lopás megelőzését, mint például a motorkerékpár riasztórendszerének automatikus elindítása, vagy az indításgátló stb. Ez a könnyen telepíthetõ, legújabb generációs eszköz kifejezetten motorkerékpárok követésére tervezték, de más felhasználási esetekben is sikeresen alkalmazható.

Hogyan működik a gyakorlatban - különösen ellenálló burkolatának és kategóriájában egyedülállóan kis méretének köszönhetően az FMB965 könnyedén elhelyezhető, felszerelhető az Ön által választott motorkerékpárra. Figyelmébe ajánljuk, hogy a click-and-go burkolat biztosítja az eszköz megfelelő védelmét a különböző hatásokkal szemben, és a könnyű használatot is, mivel nincs szükség további szerszámokra vagy csavarokra a készülék felszereléséhez, ezáltal egyúttal biztosítva a kívánt teljesítményt is.

A Power Off Sleep Mode funkciónak köszönhetően az FMB965 1 mA-nél kevesebb áramot fogyaszt, így minimálisra csökkenti az akkumulátor lemerülésének kockázatát, ha a motort nem használják (például hosszabb ideig tartó, vezetésre alkalmatlan időjárás esetén, téliesítés során). Lehetővé téve, hogy a modell akár 30 napig önállóan működjön a belső tartalék akkumulátorról.

SŐT a készülék képes figyelni a motorkerékpár akkumulátorának töltöttségi szintjét is, és értesíteni tudja a tulajdonost, ha annak szintje kritikus értékre csökken, hogy megelőzze a jármű elakadását és a nem kívánt meglepetéseket.



A jármű fokozott védelme érdekében a GPS nyomkövető észleli és azonnali értesítést küld, ha a motorkerékpár lecsatlakozott az akkumulátoráról, ha a GSM jel megszakad (jamming detection), ha a motort vontatták, eltolták vagy jogosulatlan, nem engedélyezet mozgást érzékel. Ha a vezető azonosítása és az indításgátló funkcióval be van kapcsolva, csak az arra jogosult személy használhatja a járművet.

A motorosok biztonsága – az a tény, hogy ők kevésbé védettek, mint az autósok, így biztonságuk biztosítása létfontosságú a flottatulajdonosok, a családok, a rendőrség, a közlekedés többi résztvevője, a biztosítótársaságok, a kormány és a társadalom számára is. A beépített gyorsulásmérő, valamint a praktikus Eco-driving és Speeding észlelési forgatókönyvek miatt az agresszív vagy sportos vezetés elkerülhetetlenül észlelhető, és a felelősök értesítést kapnak a megfelelő fegyelmi intézkedések megtételéhez, az ütközések és/vagy közlekedési balesetek kockázatának minimalizálása érdekében.

Végül, de nem utolsósorban, az FMB965 támogatja a Bluetooth® LE csatlakozást, lehetővé téve a kommunikációt vezeték nélküli kiegészítőkkel, mint például a Teltonika EYE Beacon. Ez utóbbi a vállalati flotta összes sisakjára felszerelhető. Ha valamelyik versenyző elfelejt sisakot viselni, a nyomkövető észleli ezt az eseményt, és elküldi a vonatkozó adatokat a felelős vezetőknek és/vagy diszpécsereknek.

Végül, a kiterjedt és meglehetősen egyedi funkciókészletének köszönhetően az új FMB965 nem csak a benzinmotoros flotta, hanem a motoros szánok, mindenféle szabadidős jármű, vízi közlekedés, például luxushajók és jet ski -k, utánfutók számára is optimális választás. stb. 

Motorkerékpár nyomkövetés és biztonság gyakorlati működése és topológiája
Motorkerékpár nyomkövetés és biztonság gyakorlati működése és topológiája

ELŐNYÖK

Kifejezetten a motorkerékpárokat szem előtt tartva tervezték – az FMB965 modell kompakt és robusztus házzal, nagy kapacitású belső akkumulátorral és megújult alvó üzemmóddal rendelkezik.


Megbízható nyomkövetés rossz időjárási körülmények között - IP67-es besorolású burkolatának köszönhetően a nyomkövető eszköz sokféle kihívást jelentő környezetben használható, mivel vízálló.


Az innovatív, click-and-go házzárazás egyszerre biztosítja a megbízható védelmet és a könnyű használatot, mivel nincs szükség további szerszámokra az összeszereléshez és telepítéshez.


Minden az egyben megoldás – egyedi, praktikus funkciók és használati forgatókönyvek gazdag készlete biztosítja a motorkerékpár-flotta gördülékeny működését, az eszközök változatos védelmét, a versenyzők biztonságát és a legjobb ár-érték arányt.


Több üzleti lehetőség – a figyelemre méltó FMB965 funkciónak köszönhetően a piac és a régió szélesebb választékában használható, több projektet, bevételi forrást és versenyelőnyt biztosítva.


Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page