top of page

Lopás védelem és ellopott gépjármű visszaszerzése

A járműlopás a világ egyik leggyorsabban növekvő bűncselekménye, mivel a tolvajok rendkívül fejlett és egyszerűen használható berendezéseket használnak, pl. jelzavarók. A GSM jelek zavarásának alapvető célja, hogy megzavarják és gátolják a nyomkövető eszköz működését – annak képességét, hogy megfigyeljen és értékes információkat gyűjtsön. Szerencsére a Teltonika nyomkövetőknek van egy olyan funkciója, amely képes észlelni a jelzavarást, és segít megelőzni a lopást vagy visszaszerezni az ellopott járművet.


Lopás védelem és ellopott gépjármű visszaszerzése
Lopás védelem és ellopott gépjármű visszaszerzése
KIHÍVÁS

A tolvajok egyre szervezettebbek, és akár néhány másodperc alatt képesek ellopni egy járművet. Ezt támasztják alá a statisztikák az egész világon. Eközben a rendőrség az ellopott járművek több mint felét nem képes megtalálni! A bűnözők számára tehát ez a vagyonszerzés egyik legalacsonyabb kockázatú módja. Az Interpol adatai szerint a gépjárművek tiltott kereskedelme becslések szerint évente 19 milliárd USD bűnözői bevételt generál világszerte, és ez a szám egyre növekszik.

A tolvajok leginkább azokat a járműveket választják, amelyek könnyű célpontok, pl. gyorsan és figyelemfelkeltés nélkül ellophatóak. A gyorsaság rendkívül fontos a rablók számára, mivel fennáll annak a veszélye, hogy elkapják őket, így megpróbálnak a lehető leghamarabb elmenekülni az eltulajdonított autóval. Ezért, ha kevésbé szeretné vonzóvá tenni járművét a tolvajok számára, érdemes átgondolnia, hogyan lassítsa le őket a lopás folyamatában, akár néhány másodperc is jelentős különbséget jelenthet.


GSM-jelzavarás észlelése esetén a nyomkövető egység képes blokkolni a motor indítását
GSM-jelzavarás észlelése esetén a nyomkövető egység képes blokkolni a motor indítását

MEGOLDÁS

Bármi, ami arra kényszeríti a tolvajokat, hogy több időt töltsenek el autója ellopásával, sokkal kevésbé vonzó célponttá teszi a járművét. Ez a leghatékonyabb módja annak, hogy megakadályozzuk az autólopást, és arra késztessük a bűnözőket, hogy keressenek egy másik, könnyebben eltulajdonítható célpontot.


Nézzük hogyan működik rendszerünk a gyakorlatban: A Teltonika FMx920 sorozatú nyomkövető egységeink tökéletesek azok számára, akik egyszerű és gyors megoldást szeretnének. Kompaktak és könnyen elrejthetők bármely jármű típusban, így könnyen nyomon követhető és visszaszerezhető az autó, ha ellopják.


A tolvajok gyakran úgy döntenek, hogy letiltják a kommunikációs jelet a nyomkövető és a szerver között, hogy megakadályozzák az eszköz rendeltetés szerű működését. A jelzavarással legtöbbször a nyomkövető GSM vagy GNSS jelének blokkolására törekednek. A Teltonika FMx920 sorozattal azonban egy ilyen esemény észlelhető, és az egyik jamming detection funkció aktiválható:

  • Aktiválja a riasztórendszert – annak ellenére, hogy a járművek különböző riasztórendszerekkel rendelkeznek, a professzionális tolvajok tudják, hogyan kapcsolják ki őket, és csendben maradjanak, ne induljanak be a lopási folyamat során. A Teltonika nyomkövető zavarásérzékelővel segít megelőzni a lopást azáltal, hogy egy, a nyomkövetőhöz csatlakoztatott kiegészítő riasztóval megzavarja a bűnözőket.

  • Indítás gátló rendszer. Ha az eszköz jelzavarást érzékel, blokkolja a motor indítását. Ez valószínűleg feltartja a tolvajokat a jármű ellopására tett kísérlet során, vagy akár a lopás felhagyására is késztetheti őket.

  • Központi zár rendszer - minden autóajtót zár. Ha a jármű minden ajtaja bezár, akkor a tolvajoknak többet kell dolgozniuk, hogy bejussanak a járműbe, vagy egyáltalán nem tudnak feltűnés nélkül bejutni oda.



Ezenkívül az FMx920 nyomkövetők számos olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek célja a járművek biztonságosabbá tétele, és a vezetők tájékoztatása minden gyanús tevékenységről.


Az egyik ilyen funkció a vontatásérzékelés, amely figyelmezteti a vezetőt a parkoló jármű váratlan mozgására. Az FMx920 eseményt generál, ha az autót vontatják vagy emelik.


Nem kell aggódnia amiatt, hogy a tolvajok megtalálják és kihúzzák a GPS-nyomkövetőt, a beépített eltávolítás (Unplug) észlelési funkció biztosítja, hogy a járművezetők tudják, ha megszakadt a GPS-kapcsolat, és eseményt generál, amikor a nyomkövetőt leválasztják vagy újra csatlakoztatják.


Sőt, az automatikus geofence funkció lehetővé teszi konkrét zónák meghatározását és értesítések generálását, ha járműve ezeket a kijelölt területeket elhagyja. A járművezetők megadhatják, hogy a geofence zónába való belépés vagy az onnan való kilépés indítson-e el eseményt, és küldjön riasztást a megfelelő helyre. Ez a funkció fokozott irányítást és tudatosságot biztosít, lehetővé téve a vezetők számára, hogy figyelemmel kísérjék járművük mozgását.


Végül a fokozott védelem érdekében két GPS nyomkövető eszköz használható ugyanabban az autóban egy tartalék nyomkövető funkcióval. Az FMx920 kompakt méretét kihasználva második rejtett nyomkövetőként is használható; ha az egyiket leválasztják, a másik továbbra is továbbítja a helymeghatározási adatokat, így információkat szolgáltatva az ellopott jármű visszaszerzéséhez.


Teltonika nyomkövető egység jammind detaction működése a gyakorlatban
Teltonika nyomkövető egység jammind detaction működése a gyakorlatban

ELŐNYÖK

Tartsa biztonságban járművét – a gyanús viselkedés észlelésével, egyes járműrendszerek engedélyezésével vagy letiltásával, valamint az autó tolvajok hatékony lelassításával előzheti meg a lopást.


Biztosítsa az ellopott jármű visszaszerzését – akár 8 napos autonóm nyomkövetés nagy kapacitású belső akkumulátorral.


Kettős járműbiztonság – a kettős GPS nyomkövető rendszer kettős védelmet nyújt járművei számára.


Szabotázs-riasztások – figyelmeztetéseket kaphat, ha a nyomkövetőt eltávolítják, így Ön mindig értesülhet az esetleges manipulációkról.


Speciális zavarészlelés (jamming detection) – észleli a GNSS vagy GSM rádiójelek zavarására tett kísérleteket.


Valós idejű nyomkövetés – Az azonnali, valós idejű értesítések védelmet nyújtanak a bűnözés ellen.

Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page